Specificiteit vs overload
Steeds vaker komen er mensen in onze praktijk die specifiek ergens voor aan het trainen zijn. Het stellen van doelen helpt enorm om op lange termijn een gezonde levensstijl te onderhouden en motiveert je om ergens naartoe te werken. Iets vinden waar je plezier en voldoening uit haalt zal je daarom al een heel eind op weg helpen. Een uitdagende hardloopwedstrijd lopen, een persoonlijk record zetten bij het powerliften of een bepaalde yogahouding onder de knie krijgen zijn goede voorbeelden van doelen die je voor jezelf kunt stellen.
Zoals we in andere blogs (‘To Explore’ en ‘Attractoren & Cocontracties’) benoemd hebben, is het van belang om veel variatie aan te bieden binnen je aanvullende training. Op deze manier zorg je voor optimalisatie van de bewegingen. Maar ook is het belangrijk dat je gedurende deze trainingen ‘specificiteit’ gaat toepassen. Dit zijn oefeningen waarbij je (gedeeltelijke) bewegingen van je eigenlijke te trainen beweging nabootst, of dat je de spieren traint op een manier waarop je ze het liefst zou gebruiken in je te trainen beweging.
We zijn in de afgelopen jaren erg gehecht geraakt aan oefeningen die voortkomen uit bodybuilding of powerliften. Dit noemen we ook wel ‘overload-oriented training’. Deze oefeningen zijn voornamelijk gericht op kracht. Je kracht zal dan ook makkelijk toenemen, maar dit wil niet zeggen dat de voortgang van je daadwerkelijke oefeningen in dezelfde mate toeneemt. Van de verticale kracht die je bijvoorbeeld ontwikkelt in een squat, zul je maar 10% gebruiken tijdens het hardlopen. Laat staan dat je weefsel op een andere manier gebruikt dan eigenlijk ideaal is voor jouw doelbeweging. Meer hierover lees je in het blog ‘Weefsel en Training’.
Wanneer je dus kijkt naar de keuze van de oefeningen in je aanvullende trainingen, kun je je afvragen of je wel de juiste oefeningen doet. Wat doe je zelf of word je geadviseerd door je personal trainer?
Zoals aangegeven in het blog ‘Attractoren & Co-contracties’ kan het zelfs zo zijn dat het doen van de verkeerde oefeningen een negatief effect heeft op de beweging die je juist wilt verbeteren. Hierdoor neemt de kans op blessures toe of zul je eerder een prestatieplafond bereiken. Dit is er vaak de oorzaak van dat mensen hun gestelde doelen weer opgeven en er niet in slagen hun leefstijl op lange termijn te veranderen. Enorm zonde!
Laat je beweging eens door ons analyseren zodat we kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.