Weefsel en Training

Je lichaam heeft van zichzelf een basisspanning. We noemen deze spanning biotensegrity. Het woord biotensegrity – of biotensegriteit in het Nederlands – is een samenvoeging van bio (leven) en tensegrity. Dit laatste is op zijn beurt een samenvoeging van tension (spanning) en integrity (integriteit). Als deze spanning niet in ons lichaam zat, zouden we een hoopje huid, botten, organen en spieren op de elkaar zakken. Als deze spanning niet in ons lichaam zat, zouden we als een hoopje huid, botten, organen en spieren op de in elkaar zakken.

Tensegrity zorgt echter niet alleen voor deze basisspanning, het zorgt ook voor elasticiteit in ons weefsel. Wanneer we ons lichaam heel ver in een bepaalde positie bewegen, dan zal het uiteindelijk weer terug vormen naar z’n originele staat. Denk hierbij aan een pijl en boog. In de onderstaande afbeelding kun je ook goed zien wat er nu precies bedoelt wordt met tensegrity.

Fysiotherapie Personal Training Utrecht Hardloopbegeleiding

De arm van de werper roteert zich eerst naar achter om zo als een soort zweet de bal te gooien

Tensegrity wordt geleverd door spieren en ligamenten maar ook door fascia en je huid. Al deze structuren noemen we bindweefsel. De ene structuur is flexibel, de ander juist heel stug. Maar bindweefsel is altijd in verandering. Tijdens iedere beweging zal je weefsel zowel van spanning als van structuur veranderen. Als je op Google “spier” intoetst, zul je altijd spieren zien die een mooie rechte lijn of in een soort ronde bundels liggen. Wanneer we rustig en gecontroleerd bewegen dan zal het weefsel van de spieren inderdaad meer horizontaal georiënteerd zijn. Daarmee bedoelen we dat ze meer in een rechte lijn liggen. Deze manier van weefseloriëntatie is goed bij bodybuilding of powerliften of voor wandelen. Maar wanneer je bijvoorbeeld snel en explosief beweegt, zullen die vezels meer diagonaal georiënteerd zijn.

Fysiotherapie Personal Training Utrecht Hardloopbegeleiding

Wanneer de vezels van een spier meer diagonaal liggen, kunnen ze beter explosieve kracht opvangen en meer explosieve kracht leveren bij het sporten. Met andere woorden: je hebt minder kans op een spierscheur en ze zijn in staat om meer energie te leveren tijdens het sporten. Denk maar aan een springveer: hoe stijver deze is, hoe hoger en krachtiger hij terugveert.

Hoe vaker je op een bepaalde manier beweegt, hoe meer het lichaam de voorkeur geeft aan een oriëntatie van het weefsel die bij die beweging past. Dit komt omdat het zo op de juiste manier kan reageren op iets wat je vaak doet. Als je herhaaldelijk explosieve handelingen uitvoert, kan het dus zijn dat je na verloop van tijd minder mobiel bent bij langzaam uitgevoerde bewegingen. Door het explosieve karakter van je beweging wordt het weefsel namelijk meer diagonaal georiënteerd, terwijl je bij rustige bewegingen juist de voorkeur geeft aan horizontaal weefsel.

Ook wanneer je veel en langdurig in dezelfde houding zit, zal je weefsel zich horizontaal oriënteren. Zodra je dan begint met (snel) bewegen zal dat in eerste instantie wat lastig gaan en stijf aanvoelen.

Vraag je dus goed af welke vorm van krachttraining je doet en of het bij jouw sport past. Wil je dat wij een keer met je meekijken? Stuur ons dan gerust een bericht!